szombat, január 23, 2016

Népszerűtlen vélemények (Book Tag)

Egy újabb book tag ütötte fel a fejét, és terjed a blogokon. Először hezitáltam kitölteni, de aztán Annie-nél is látva eldöntöttem, hogy csatlakozom a mókához. Végül is sosem beszélhet az ember lánya könyvekről eleget, aztán minél több kérdezz-felelek jellegű bejegyzést írok meg, annál lazább lehetek majd állásinterjún is, nem?

Na meg, tulajdonképpen „népszerűtlen vélemény” a középső nevem, egyik kellemetlenebbik tulajdonságom, hogy mindig is szerettem hangot adni az ellentmondásos és vitatható nézeteimnek, szóval most minden szószátyár sejtem örül ennek a book tagnek.

Lássunk is hozzá!



* ** *

1. Egy népszerű könyv vagy sorozat, ami neked nem tetszett.

Hmm, ide többet is tudnék mondani, de azt hiszem, a Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars) az az abszolút túllihegett könyv (és film), ami nekem egyszerűen utálat volt első szinopszis látásra, mind a szenvedős jellege miatt, amit szimplán nem szeretek, mind a túlzott istenítés miatt, aminek nem szoktam egykönnyen bedőlni. Tulajdonképpen már attól az egekbe szökik a vérnyomásom, amikor az emberek simán TFIOS-oznak, mert ugye lusták vagyunk beszélni és írni, ezért mozaikszavak rulez, de olyan szinten, hogy a végén már mindent egy betűre rövidítve mondunk, és a beszélgetéseink kb. így fognak festeni: 
A K J L M N P D C E...

Voltaképpen annyira nem szimpatikus az egész sztori, hogy meg se néztem, el se olvastam a tartalomleíráson kívül, így tudom, elég sekélyes azt mondanom, hogy látatlanban, olvasatlanul is antirajongó vagyok, de ez tipikusan az a kategória, amikor egyszerűen valami nem jön be.

2. Egy népszerű könyv vagy sorozat, amit mások nem bírnak, neked viszont bejött.

Hosszas gondolkodás után nem tudok mást idesorolni, mint A szürke ötven árnyalatát (Fifty Shades of Grey). A trilógia első kötete – egyedül csak azt olvastam az összes közül – engem nagyon megfogott, mert őszintén: erotikus könyvet akartam olvasni, mert szeretem a műfajt, és ezzel aztán túladagolva megkaptam. 
Úgy gondolom, az általános utálat a széria iránt egyfajta felszínes trend, és néhányan pont hogy az utálatukkal adnak több figyelmet a Szürkének, mint amit megérdemel. 
Rossz a könyv? Igen. Pocsék a sztori? Dupla igen. Szörnyűek a karakterek? Naná, hogy igen. Egyszeri olvasmánynak viszont tökéletesen elvoltam vele, amikor olyan hangulatom volt, hogy ilyen jellegű – akarom mondani, aktuális történet nélküli pornó – műfajban akarok olvasni, egyébként komolyabban venni szerintem nem is kéne, hiszen mégis csak egy fanfictionről van szó. Bár engem inkább az háborít fel, hogy ilyet kiadtak, maradnia kellett volna a fanficek méltó helyén egy blogon.

3. Egy szerelmi háromszög, ahol a főszereplő nem azzal a karakterrel jött össze, akinek te szurkoltál; vagy egy OTP (one true pairing), ami szerinted pocsék.

Angolul olvastam a Becoming Beauty-t, mert tudtommal magyarul még nem jelent meg itthon – ez tulajdonképpen a Szépség és a Szörnyeteg feldolgozása egy teljesen más köntösbe bújtatva. 
Spoiler nélkül nem tudom szépen elmondani érthetően, de igyekszem: a végkifejlet kicsit „necces” volt nekem, és a fura szerelmi háromszög után hirtelen minden megoldódott és mindenki megtalálta a magának való igaz szerelmet. A Szörnyeteg pedig a semmiből úgy döntött, hogy nem a Szépség a neki való asszony, hanem Szépség húga, Szépség pedig Szörnyeteg inasában találta meg a boldogságot. 
Cuki volt, és nagy fordulat, hogy nem a tipikus happy enddel zárult, a végén viszont kicsit hiteltelen volt nekem, hogy mindenki egymásra talált egy percen belül – mármint hol a komoly érzelem azon kívül, hogy megláttam a másik csajt és bevillant, hogy na, ő a Nagy Ő, ha már a másikkal nem jött össze? – Na ne már!

4. Egy népszerű műfaj, amit te nagyon ritkán olvasol.

Young Adult. Nem tudom, miért, de az egész műfaji elnevezés olyan idegesítő számomra, és bizonyára én vagyok műveletlen, de nem is értem, honnan jött az egész YA-ozás mindenhol, és bár nem néztem utána, milyen műfajról is van szó pontosan, ezért nem tudom, mikortól létezik, viszont mindig is olyan érzetet keltett bennem, mintha egy hirtelen felkapott popzenekar lenne, amit egyszeriben mindenki istenít, de engem nem érdekel – noha jó pár könyv, amit olvastam és amit szeretek szintén ide sorolható.
Ezen kívül sci-fi-t szinte soha nem olvasok, pedig egyébként a kedvenc műfajom, a fantasy pedig annyira nem igazán vonz, és azon kívül, hogy rettenetes nagy sárkány- és vámpírőrült volnék, nem az én világom a műfaj.

5. Egy népszerű vagy közkedvelt karakter, akitől te a falra mászol.

Tudom, hogy ez egy book tag, és nem a filmekről van most szó, viszont nem tudok másra gondolni, mint Elenára a Vámpírnaplók filmsorozatból. A könyveket nem olvastam, mert annyira nem érdekelt, a sorozattól viszont felállt a szőr a hátamon, valahányszor azt kellett látnom, hogy Elena mit szenved egyik évadról a másikra. a karaktere teljesen idegesítő és semmilyen volt, nem haladt sehová, és a sokadik évad után rettentő unalmassá is vált, így lényegében örülök, hogy kiírták a sorozatból, viszont az egész szériát el kellett volna kaszálni már rég, mert már csak nyűg az egész, úgyhogy Damon Salvatore ide vagy oda, többé nem is fogom nézni, mert csak felnyomja a vérnyomásom.

6. Egy népszerű író, akit nem tudsz megszeretni.

Nem igazán olvasok aktuálisan szupersztárnak számító íróktól, viszont John Green valamiért egyáltalán nem szimpi. Megindokolni nem tudom, talán csak az egyik idióta vonásom miatt van, amiért lehetetlenség népszerű dolgokat lenyomni a torkomon, az ő könyvei meg most kb. fényesebbek, mint bármelyik vallás szent könyve. 
Ha valami, valaki túl van istenítve, azt általában kerülöm, mert nem szeretek beállni a sorba, így általában jó egy év eltelik, mire oda jutok, hogy a kezembe óhajtom venni a túlrajongott könyveket, ezért voltaképpen állandóan „késve érkezem a partira” rajongás terén – más esetben viszont szimplán hidegen hagy az egész.

7. Egy népszerű könyves toposz, ami már a könyöködön jön ki. (Pl. elveszett hercegnő, korrupt szerető, szerelmi háromszögek, stb.)

Szerelmi háromszögek abszolút. Nagyon zavar, hogy mindenhol ott van, bár alapesetben a szerelmi szálak is unalmasak, ahogy az is, hogy spekulálnak karakterekkel, ha teljesen nem arról szólt a könyv, hogy kinek kiért dobog a szíve, különös tekintettel az agyatlan bromance-ozásra. Miért nem lehet végre felfogni, hogy szimpla barátság is lehet nő és férfi, férfi és férfi közt, miért kell mindennek rózsaszín ködbe fordulnia?


8. Egy népszerű könyvsorozat, ami téged egyáltalán nem érdekel.

Az éhezők viadala (The Hunger Games). Csak filmben láttam eddig, és nagyon megfogott, viszont a könyvet nem bírtam olvasni, és le is tettem, mert a jelen időben íródott könyveket valahogy sose tudom megszokni, nekem mindig érthetetlen, hogy írja le és csinálja egyszerre a dolgokat, bár ez csak a lökött felfogásom miatt van.
A Futótűz megnézése után pedig valahogy teljesen hidegen hagyott az egész, úgyhogy az utolsó két részt a mai napig nem láttam mozogva sem, és egyelőre nem is érdekel. Kinőttem belőle, mondhatni.



9. A mondás úgy tartja: „a könyv mindig jobb, mint a film”, de melyik filmet vagy tévésorozatot kedveled jobban, mint a könyvváltozatát?

A beavatott (Divergent). A mozgóképes változattól nagyon el vagyok ájulva, teljesen magával ragadott a történet és a világ, egyszerűen amint vége, újra akarom nézni, és egyelőre nem szűnik a rajongásom, noha eleinte hidegen hagyott a széria, és Shailene Woodley se volt épp a kedvenc filmes személyem. 
Mint mondtam, általában nem kapok rá azonnal a felkapott dolgokra, mert irritál, hogy a csapból is az folyik, jóformán csak akkor veszem rá magam, hogy beleszagoljak az adott dologba, amikor már rég lecsengett, vagy átlag a befejező rész kerül éppen a mozikba.



* ** *

Ha kedvet kaptál, töltsd ki Te is ezt a book taget – akár alul kommentben –, illetve ellinkelhetitek a válaszaitokat, ha esetleg van saját blogotok, sőt, Ti is bejelölhettek, meghívhattok másokat is, hogy töltsék ki! Szívesen olvasok ilyen kérdezz-feleleket és személyesebb bejegyzéseket, és szeretek új blogokat találni, szóval csak hajrá! :) 



1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy kitöltötted a taget. :)Idekarcolok még néhány észrevételt.
    John Green és a Csillagainkban a hiba - nagyon felkapott, de félek, nem csak túl van hype-olva a szerző, meg a könyve(i) is? Egyszer azért szeretném elolvasni valamelyik regényét, vagy megnézni legalább egy filmet.
    A Szürkét kb olyan trend utálni, mint anno az Alkonyatot. Amúgy az az alkonyatos kép nagyon találó. :D A szürke jöhet, a csillámpírokat pedig csak filmben tudom megemészteni. A könyvektől szenvedtem.
    Ne már, nem érdekel Az éhezők viadala? Ez nálad olyan, mint nálam a Beavatott.

    VálaszTörlés